Ik ben nu al drie keer op satsang geweest en ik ben nog steeds niet gerealiseerd.

Ja, waarom duurt dat zo lang? Wat houd je in stand? Je kunt nu zien dat alles komt en gaat en komt en gaat. Niets is statisch, alles is in voortdurende beweging, in verandering – een komen, er-zijn en er niet meer zijn. Ont-dek wat het ongeboren principe is in alle manifestatie. Wat is het dat niet verandert in alle verandering? Wat is het dat verborgen is achter alle ervaringen en dat tegelijkertijd zo pregnant aanwezig is? Wees stil en luister naar de openbaring van het mysterie. Laat je vallen in stilte. Laat het denken niet langer rusten op welk beeld dan ook dat voorbij drijft. Laat de beelden enkel voorbij drijven. En je zult zien. Wat je zult zien is dat je het tijdloze Ene bent. Zie het nu. Wanneer wil je het dan gaan zien?

Ik wacht al zo lang.

Waarop wacht je? Op het gouden moment wanneer alles goed is? Zie dat wachten uitstel is. Besef dat je eigenlijk niet wil aanvaarden, besef dat wachten verwachting is, tijd. Offer je verwachtingen. God laat zich niet zien in tijd, God laat zich niet zien in verwachting, God is tijdloos aanwezig – nu.

Ik heb haast.

Is deze haast je beste zet om tijdloosheid te realiseren? Waar wil je naar toe, rennend en dravend naar straks, naar later, naar beter en daar? Zie dat waar je het allermeeste naar verlangt je nooit heeft ontbroken. Zie dat je de hele tijd wegrent van Thuis. In alle haast heb je er steeds overheen gekeken, over de vervulling en vrede die je bent, de Liefde die je bent.

Daar is hier, hier is overal, nu is altijd. Geef je over aan wat nu hier is, altijd. Maak geen onderscheid, breng nergens een scheiding aan. Zie dat de persoon die scheidingen aan wil brengen niet eens bestaat.

Geef dat over: dat ik-wil in al z’n kruimeligheid, dat ik-ben met al z’n dingetjes. Verlies jezelf in alles, schenk jezelf uit in alles. En hier vind je Jezelf weer in terug, in alles. Niet meer als afgescheiden fragment, dat we ik noemen. Niet langer eenzaam, maar geborgen en opgenomen in Een. En dan zul je zien: het licht van God in alle ogen.

Ja, dat is zo, ik kijk er overheen.

Vertraag je snelle leven, vertraag je handelingen, een klein beetje maar. Hiermee ga je uit de groef van je gewoontes en word je je meteen bewust van je streken en strategieën. Je ziet meer, je hebt meer rust, meer tijd, meer overzicht en meer levensplezier.

Ik heb het veel te druk en ik kan dus niet…

Al je voorwaarden zijn een verborgen excuus. Geen enkele omstandigheid kan je beletten om te ontdekken wie je werkelijk bent. Geen enkele omstandigheid – ongeacht je verleden, je huidige situatie, je stress – ongeacht wat. Wat je bent is vrij ! Vrij van je situatie, vrij van wat je hebt meegemaakt, vrij van wat je nu meemaakt, vrij.

Dit is een tekst uit het boek ONTWAAK.