Ik word gek van mezelf.

Vergeet jezelf ! Zodra je jezelf vergeet voel je je onmiddellijk gelukkig.

’s Nachts, in je diepe droomloze slaap, lost het besef van zijn op en ben je innig gelukkig. Zodra je ergens in opgaat, in muziek, sport of je werk – al die momenten dat ‘jij’ er niet bent – is er meteen geluk. Vaak ben je echter zo verwikkeld in jezelf en blijf je maar rondtollen in gedachten, je wordt er moe en helemaal naar van !

Je gelooft dat je bepaald en beheerst wordt door gevoelens en gedachten. Vervolgens voel je je onderdrukt, gespannen, verdrietig, gefrustreerd, boos of angstig. Je bent verontrust omdat er een probleem lijkt te zijn en je tracht daar een oplossing voor te vinden in de hoop dat het leven dan beter zal worden. Gedurende deze processen besef je niet dat je de problemen zelf hebt gemaakt van aan elkaar geplakte beelden. En in datzelfde veld van plaatjes probeer je je te bevrijden van je pijn.

Gedachten komen en gaan. Het is jouw identificatie daarmee die je doet lijden. Jij – je ware zelf – bent niet een gedachte maar de beschikbaarheid voor gedachten. Hoe kan je een gedachte zijn die nu alweer weg is? Alles is verbeeld. In werkelijkheid is er helemaal niets en juist n-iets is je vrijheid.

Wees oplettend en vang het moment waarop je jezelf voor de gek houdt en realiteit toekent aan je denk-beelden. Totdat je dit ziet leef je een mentaal leven, aangestuurd en beperkt door je overtuigingen. Je denkt dat je zelf keuzes maakt in je leven, maar je keuzes worden bepaald door angst, weerstand en aannames.

Neem niet langer iets aan en hang niet langer in geloofsovertuigingen. Waarvoor heb je een geloof eigenlijk nodig? Kom van geloven tot zien. Open je ogen, open je geest en je hart. Bevrijd jezelf van waan en houd op te ontkennen wie je werkelijk bent en altijd bent geweest.

Ontwaak ! Wees een licht voor jezelf, voor je familie, je vrienden en de wereld. Je ware natuur is vrij, vrij van iedere last en ieder lijden.

Wat heb ik mijn leven dan verspeeld.

Je hele leven, met alles wat je hebt meegemaakt, heeft je gebracht tot dit moment. Er zijn maar weinig mensen op aarde die de gelegenheid hebben om dit te horen, om dit tenminste één keer te horen. Jij hebt het nu gehoord: je bent vrij, je bent liefde, je bent heel, er ontbreekt je niets.

Wat wil je, wat eer je, wat is je missie, leef je je missie? Is er liefde en vreugde in je vriendschappen en familie, of voel je je meestal moe na een samenzijn en ben je opgelucht weer naar huis te kunnen gaan? Wat doe je met je leven, wat wil je werkelijk, welke keuzes maak je, telkens weer. Ga je met plezier naar je werk en kom je voldaan weer thuis? Leef je wat echt belangrijk voor je is? Je hoeft niet intelligent te zijn, of jong, gezond of hoog opgeleid. Er zijn geen voorwaarden voor je ontwaken. Ieder moment kun je kiezen, zelfs in je sterven. Wil je in liefde sterven of in woede? Wat kies je nu? Het is aan jou.

Heb je werkelijk een keuze?

Zolang je denkt dat je een keuze hebt: kies het beste en besef dat niet kiezen ook een keuze is. Maar zodra je overgave leeft zul je merken dat dit onderwerp niet meer relevant is. Tot die tijd: kies voor het mooiste, het beste, voor dat wat je bevrijdt, voor wat vreugde, compassie en liefde in je leven brengt.

Iedereen kent makkelijke en moeilijke momenten in het leven. Geniet van de makkelijke momenten, vier ze en wees dankbaar. En de moeilijke momenten, waarop het wringt of wanneer je pijnlijk geraakt wordt, laat die jou dienen. Laat de moeilijkheden je brengen tot wijsheid en mededogen. Dit is het moment om de krijger in jezelf te vinden die niet opgeeft, die bereid is te blijven kijken en ook hier liefde te vinden. Liefde vraagt alles. Het schoont, is bevrijdend en het is licht, licht van hart. Het licht is onpersoonlijk en altijd tot je beschikking. Je bent licht, hoe kan het van je vandaan zijn?

Dus…

Zodra je dit ziet, besef je dat ieder moment van je leven een gouden kans voor je is. Onderzoek niet langer wat er gebeurt, ervaar wat er gebeurt. Vind de kracht en de nederigheid om echt alle momenten te beleven. Hierdoor lost de zwaarte en verdichting op en komt er ruimte in je. Dan hoef je niet langer bepaalde ideeën of gevoelens tot verboden gebied te maken. De pijn wordt niet meer ontkend of onderdrukt. Het gevecht is uitgestreden.

Wees eenvoudig aanwezig, ieder moment aandachtig aanwezig en bereid te ervaren. Het leven komt, en het leven gaat – in Jou. Je ware Zelf is vrij van tijd en duur. En vrij van welke overtuiging dan ook, vrij van iedere filosofie of cultuur – neutraal, natuurlijk, universeel.

Dit is een tekst uit het boek ONTWAAK.